M/S Oasis of the Seas -risteilyalus

Oasis of the Seas on Turussa rakennettu risteilyalus. Kyseinen laiva on yksi maailman isoimmista risteilyaluksista pituudeltaan 362 metriä, ja se valmistui STX Europen Turun telakalla vuonna 2009, kolme vuotta kestäneen rakennusprojektin jälkeen. Maailman suurimman risteilylaivan titteli menee Oasis of the Seasin sisaralukselle, Allure of the Seasille, joka valmistui vuotta Oasisia myöhemmin ja on viisi senttiä ‘isosiskoaan’ pidempi. Kyseisten pituuksien totuudenmukaisuutta on hieman spekuloitu, ja viiden sentin ero saattaa olla seurausta ilmanlämmöstä mittaushetkellä. Oli miten oli, nämä jättilaivat ovat risteilyaluksien kuninkaallisia.

Mahtipontiseen alukseen mahtuu 6 318 vierailijan lisäksi 2 394 henkilön miehistö. Laivassa on 37 baaria, 24 ravintolaa, kahviloita ja kauppoja. Yksi Oasis of the Seasin erikoisuuksista on laivan keskellä sijaitseva puisto, jota kutsutaan asianmukaisesti Central Parkiksi. Jalkapallokentän kokoisen keskuspuiston reunuksilla on kahviloita ja kauppoja sekä kaksi erillistä hotellia. On melkeinpä sanomattakin selvää, että sekä Oasis of the Seas että Allure of the Seas ovat maailman kalleimmat matkustaja-alukset — kummatkin hinnaltaan huikeat 900 miljoonaa euroa — ja täten myös Suomen suurimmat yksittäiset vientituotteet. Vuonna 2010, Oasisin erityislaatuisesta suunnittelusta myönnettiin suomalainen insinöörityöpalkinto projektissa työskentelevien insinöörien kunniaksi.

Oasisin valmistusvuonna laiva lähti ensimmäiselle matkalleen omistajansa Royal Caribbean International -nimisen yrityksen luo Floridaan. Kumpikin sisaruksista risteilee nykyään Karibian merellä kotisatamanaan Floridan Fort Lauderdalessa sijaitseva Port Everglades.