Risteily Amazonilla

Maailman pisimmän (mahdollisesti toiseksi pisimmän) ja suurimman joen virtauksessa risteily on kenties yksi jännittävimmistä ja mielenkiintoisimmista lomakohde vaihtoehdoista. Noin 11 miljoonaa vuotta vanha joki, joka virtaa Amazonin sademetsän läpi Etelä-Amerikassa, tarjoaa vierailijoilleen eksoottisia eläinlajeja — maalla ja vedessä — kynnettömistä manaateista amazoninjokidelfiineihin. Tarzan-mielisille matkustajille Amazonilla risteily on siis varmasti mieluinen kokemus.

Perun Amazonissa seilailevia risteilyaluksia on kyseisellä alueella vain neljä. Muita satamia ja niistä lähteviä aluksia löytyy Brasilian puolelta, Barbadokselta, sekä esimerkiksi Ecuadorista. Viikon risteilyn aikana voi ehtiä Perusta Ecuadorin Orellanaan, ja sillä välillä onkin näkemistä ihan kerrakseen. Laivavaihtoehdot vaihtelevat pienemmistä jokilaivoista luksuspaatteihin. Monet jokilaivat eivät majoita 30 ihmistä enempää, joten rauhaa haluaville Amazonin jokiristeily on hyvä idea. Luksuslaivat ovat puolestaan hieman hienompaa sademetsäkokemusta etsiville mainio valinta.

Pidemmät risteilyt, ja toki lyhyetkin, tekevät pysähdyksiä tietyillä etapeilla. Näin matkustajat saavat kokea sademetsässä kävelyä joessa lipumisen lisäksi. Hyvillä risteilyillä matkaoppaat ovat paikallisia, ja tietävät kertoa alueesta ja sen elämästä paljonkin. Osa risteilyistä myös pysähtyy tiettyjen paikallisten alkuperäiskansojen alueilla. Näin vierailijat saavat kokea alkuperäistä Amazonin varrella elämistä.

On hienoa, että Amazonin joki on pysynyt melko koskemattomana, eikä liika turismi ole pilannut pitkän historian omaavaa aluetta. Usean risteilyn lähtösatama saattaa olla monen mutkan takana, mutta vaiva on varmasti kaiken sen arvoista. Ötököitä pelkääville sademetsän keskellä risteily ei kuitenkaan ole ehkä paras vaihtoehto, vaikka luksuslaivoja olisikin tarjolla!